A HALÁL ÉS A LÁNYKA (VÉR_NÁSZ)

„A két nőalak egyike ártatlannak tűnik, szerepe talán mindvégig az áldozaté(…). A másik női figura ugyanakkor mintha a sötétség honából táplálná magát, talán ő a halál, a csábító lidérc, a bűn, a kígyó, a féltékenység és hiúság, a férfi vagy nő, a szakadás maga. Olykor zavarba ejtően csábos nőt mutat, vagy épp kegyetlen elemi erőt, a más feletti uralomban örömét lelő figurát. (…)

Szép és alattomos, mint egy húsevő növény. De van szárazjég, derengő titok is. A duettek mindkét irányba és mindkét előadótól ismételt mozdulatsoraiban (…) feltűnnek az expresszíven kapkodó karmozdulatok, gyakorta pontosan „a zene szenvedélyes fő dallamainak éles gesztusaihoz” igazítva.” (Péter Márta: Széteső háromszög, tanckritika.hu)

Önmagát gyászolja a lány. Gyászolja a halált. S ha a a halál maga is a lány, ő lehet csakis önmaga számára a halál.

Schubert örökérvényű zeneművére az ember halállal szembeni személyes viszonyának lehetséges formái keresik az utat az elengedés felé.

A vérnászban egy kétoldalú monodráma megfogalmazása a cél: két nő viszonyrendszerét felvázolni a háttérben megbúvó elkerülhetetlen véggel, melyben egyikük a végtelenül jelenlévő, a másik a pillanatban létező. Furcsa, jelenlétüknél fogva emberivé alakuló viszonyuk azt a lehetetlen helyzetet hozza létre, melyben az önálló akarat, a helyzet befolyásolásának kényszere ütközik a gyász egyetemes folyamatával. Az élet megfeleltetése a halállal, melyekben a szabadság kényszere mégis rendszerbe illeszkedik.

Előadják:
Asztalos Dóra
Stohl Luca

Zene: Franz Schubert – A halál és a lányka (D. 810)

Kosztüm: Gelléri Mirtill

Koreográfus: Gulyás Anna

Az előadás hossza: 47 percEgyüttműködő partnerek: Pro Progressione Támogatók: NKA, EMMI, Bethlen Téri Színház 

Bemutató időpontja: 2016 március 25.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük