Interferenties – Clarinet, dance and electronics

Klarinét-tánc duett

Előadók:
Szűcs Péter (klarinét, basszusklarinét)
Gulyás Anna (tánc)

Az Interferenties Szűcs Péter – többszörös Fischer Annie ösztöndíjas klarinétművész – és Gulyás Anna közös tánc-klarinét duettje. A több művészeti ágat ötvöző előadásban a tánc lesz a vizuális csatornája, követője a klarinét-koncertműveknek.

Az előadás különlegessége abban áll, hogy bár mindvégig megmarad a „klasszikus” koncertforma, a technikai felszereléstől az előadók öltözetéig, mégis meg tud születni egy játék, a két eszköz – a hangszer és a test – önálló, de egymásra reflektáló kommunikációja, amely a koncertművek közé ékelődő folyamatos improvizáción, átkötéseken keresztül bontakozik ki.

“Gulyás Anna nem tánczenére táncolt, Szűcs Péter (klarinét) nem tánczenét játszott. Történt viszont valami más. A gesztusok, a testtartás, a lépések, a forgások (közönségesen: a tánc) plasztikus jelentéssé fordították át a felhangzó darabok ritmikáját, tempóját, dallamát.(…) A Berio-darab előadásából igazi musiktheater lett, melyben színész volt a zenész és a táncos – valahogy úgy, ahogy ezt egykoron Mauricio Kagel elgondolta. Szerencsére idehaza is van néhány színházi műhely és rendező – a Krétakörtől a Szputnyikig, Zsótértól Mohácsiig -, amely és aki elgondolkodik rajta. A klarinét Szűcs kezében nemcsak hangszer, hanem bot vagy egy végtag meghosszabbítása is lehetett; a táncos pedig nem kizárólag a zenére, hanem a zenészre is reagált.” (Molnár Szabolcs: Tér/Zene, Magyar Narancs)

Az est műsora:

Luciano Berio – Lied

Kedves Csanád – Veranderende interferentien (ősbemutató)

Bolcsó Bálint – Passacaglia (ősbemutató)

Steve Reich – New York Counterpoint

Wayne Siegel – Jackdaw

az előadás hossza: 60 perc

Együttműködő partnerek: Pro Progressione
 
Támogatók: FUGA
 

Bemutató időpontja: 2013 január 20.